Welcome to our website !

Πολλαπλασιασμοί Φυτών: Χειμωνιάτικος Βασιλικός και Κισσός

By 10:15 μ.μ. , , ,

Φέτος τον Ιανουάριο, γνωρίζοντας από τη μια ότι δεν ήθελα ρίξω αρκετά χρήματα στον κήπο και από την άλλη ότι δεν άντεχα να μην αποκτήσω καινούργια φυτά, πήρα την απόφαση να προσπαθήσω να δημιουργήσω 100 φυτά μόνη μου, με τις παραδοσιακές μεθόδους του πολλαπλασιασμού των φυτών, χωρίς να πληρώσω ούτε ένα εύρω για την αγορά νέων φυτών. Με αυτήν την πρώτη ανάρτηση θα σας περιγράψω όλη την προσπάθεια που έχω καταβάλει στην επίτευξη του στόχου μου και τις αποτυχίες μου.  

Η πρώτη μου απόπειρα αφορούσε μια σχετικά εύκολη αναπαραγωγή, εκείνη του βασιλικού. Είχαμε στον κήπο έναν υπέροχο χειμωνιάτικο βασιλικό, φυτεμένο στη γη, ο οποίος ξεπερνούσε το ένα μέτρο σε ύψος!!!  Ενώ κατάφερε να επιβιώσει έως τον Νοέμβρη, ήμουν σίγουρη ότι εάν τον άφηνα λίγο παραπάνω θα πέθαινε και για τον λόγο αυτόν αποφάσισα να προχωρήσω γρήγορα στην παραγωγή νέων βασιλικών.


Δοκίμασα, λοιπόν, δύο τρόπους για την αναπαραγωγή του βασιλικού και οι δύο εκ των οποίων ήταν επιτυχημένοι. Ο πρώτος τρόπος ήταν ο εξής: πήρα ένα ωραίο και υγιές κλωναράκι του και το έβαλα μέσα σε ένα ποτήρι με νερό έως ότου βγάλει ριζούλες στο κάτω μέρος του. Συνήθως αρκούν μια - δύο βδομάδες για αυτήν τη διαδικασία. Μόλις το κλωναράκι έβγαλε τις ρίζες του, το φυτέψα στο καινούργιο το γλαστράκι και είχα μόλις αποκτήσει ένα καινούργιο φυτό.


Ο δεύτερος τρόπος είναι ακόμη πιο απλός.  Παραδόξως, και αυτος πέτυχε.  Πήρα ένα κλωναράκι του βασιλικού και το φύτεψα απευθείας σε ένα μικρό γλαστράκι με φυτόχωμα, ενώ φροντίσα να έχει πάντα υγρασία το χώμα, καθώς ο βασιλικός είναι πολύ απαιτητικός στο νερό.  Ιδού το καινούργιο γλαστράκι μου:


Το δεύτερο φυτό το οποίο επιχείρησα να πολλαπλασιάσω ήταν ο κισσός. Δοκίμασα δύο διαφορετικούς τρόπους. Ο πρώτος τρόπος ήταν ο εξής: αν παρατηρήσετε προσεκτικά τον κισσό διαπιστώνεται ότι βγάζει κάποια μικρά πατουσάκια σαν ριζούλες.

Ο πιο εύκολος τρόπος για την αναπαραγωγή του φυτού είναι να επιλέξετε ένα ωραίο και υγιές κλωνάρι του φυτού σας και το φυτέψετε χωρίς, όμως να το αποσπάσετε από το κυρίως φυτό.  Τον κισσό τον φύτεψα με τέτοιον τρόπο ώστε τα πατουσάκια που είχε το κλωνάρι να είναι μέσα στο γλαστράκι, καθώς από εκεί θα έβγαιναν οι καινούργιες ρίζες. Στην ακόλουθη φωτογραφία μπορείτε να δείτε τον τρόπο, που εφάρμοσα. 


Μετά από δύο τρεις βδομάδες έκοψα φυτό μου από το κυρίως φυτό και μόλις είχα αποκτήσει έναν καινούργιο κισσό....

Ο δεύτερος τρόπος ήταν αντίστοιχος με εκείνον του βασιλικού. Ξερίζα ένα κλωνάρι με ρίζα, όπως στην παραπάνω φωτογραφία και το φύτεψα κατευθείαν στο γλαστράκι. Μετά από μερικές βδομάδες το γλαστράκι ήταν έτοιμο να το μεταφυτέψω.

Σύνολο: 2 βασιλικοί και 2 κισσοί = 4 καινούργια φυτά

Υ.Γ. Είναι χρήσιμο να κρατάτε πάντα τα παλιά γλαστράκια που σας απομένουν από τη μεταφύτευση φυτών, για τη δημιουργία καινούργιων φυτών.

You Might Also Like

0 σχόλια